top of page

Ya Sütünüz Kesilirse?

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2021

Süt hepimizin bildiği üzere çok hassas bir besin kaynağıdır. Ortam koşullarından yani ısıdan kokudan güneş ışığından çok çabuk etkilenebilir. Bu etkileşim zaman zaman bir çoğumuzun başına gelmiş olabileceği gibi 'kesilme' adı verilen bir tür çökme ayrışma şekilde gözlenen bir form değişikliği halini alır.

Buna sebep olan süt içerisinde bulunan bakteri faaliyetinin sonucudur. Bildiğiniz üzere süt yüzyıllar boyunca bir takım fermantasyon yöntemleri ile daha uzun süre dayanabilen farklı lezzetlere ve besleyici özellikler içeren formlara dönüştürülür.

Peynir yoğurt kefir yapılması en bilinen yöntemlerdir. İnsanoğlu henüz suni soğutma yöntemlerini keşfetmediği zamanlarda bu kıymetli besini daha uzun sürelerde bozulmadan saklayıp faydalanabilmek adına bu yöntemleri geliştirmiştir. Üstelik bu tip yöntemlerle çok daha besleyici ve sindirimi daha kolay olan özellikler kazandırmışta olunmaktadır.

Zaman zaman eve aldığımız sütlerde soğuk zincirin kırılması sebebi ile kesilme denen olay gerçekleşebilir. Soğuk zincir, 0-4 C de, sütteki yararlı veya yararlı olmayan bakteri faaliyetlerinin durdurulması amacı ile soğuk tutulması anlamında bir koruma yöntemidir. Bu sıcaklık koşulları değiştiğinde süt içerisinde bulunan bakteriler faaliyetlerine başlar ve bunu bazen çok ilerletebilirler. İşte bu durumda kesilme dediğimiz olay gerçekleşir. Kesilme bir bozulma manası taşımaz her zaman için (eğer kötü bir kokuşma gerçekleşmedi ise)

Biz bu durumlarda sütün daha da kesilmesi için 1 lt ılıtılmış süt için yarım limon suyunu karıştırmak sureti ile iyice çökme gerçekleştirip ,açığa çıkan sarımtırak su ile çökeltiyi süzgeç ile birbirinden ayırmayı öneriyoruz.

Elde ettiğiniz su bildiğiniz peyniraltı suyudur, bu suyu makarnanızda, pilavlarınızda, hamurunuzda kullanabilirsiniz; açığa çıkardığınız çökelti ise bildiğiniz çökelektir. Çökeleğinizi buzdolabında süzgüde birkaç saat bekletip çıkan çökeleği %1 kadar tuz ile karıştırarak enfes bir lezzet elde edebilrsiniz.

Doğanın ürettiği hiç bir şey ziyan olmaz sadece dönüşüm değişim gerçekleşir. İşte bu dönüşüm de insanlara faydalı olabilecek bir dönüşüm şeklidir. O yüzden kesilen sütünüzü lütfen çöpe atmayınız.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İşte, uzun zamandır raflarımıza eklemeyi düşündüğümüz Salamura peynirlerimiz artık siz Keçisever müşterilerimiz için satışa sunuldu. Salamura peyniri aslında en kolay ve eski peynir saklama yöntemleri

bottom of page